Monday, March 30, 2009

Drašković ostaje,fabrika prelazi na proizvodnju hrane

30.03.2009. Trebinje – Povodom aktuelne situacije u SL Industriji alata Trebinje danas su se u Trebinju sastali premijer RS,Milorad Dodik i većinski vlasnik najmnogoljudnijeg hercegovačkog preduzeća,Rodoljub Drašković.Na sastanku je dogovoreno da neki od pogona u Industriji alata Trebinje što prije pređu na proizvodnju hrane.
„Saglasni smo da se osnovna djelatnost zadrži u obimu koji je konkurentan i koji je održiv,s tim da se predvide i neke nove djelatnosti,a tu prvenstveno mislim na proizvodnju hrane,“ rekao je Milorad Dodik.
On je apelovao na sve radnike Industrije alata da prihvate novu djelatnost,jer,kako je naveo,ima sve manje prilika da neko ponudi bilo kakav posao.
„Svi radnici će morati dodatno da se usavršavaju,jer prošlo je vrijeme kada ste mogli da završite školu i imate sva prava dok ne odete u penziju.Moraju da prihvate da se brzo prilagode novim poslovima,“dodao je premijer RS.
On je rekao da će Vlada biti socijalno odgovorna i prema ljudima koji ,eventualno,budu ostali bez posla,a da će sa druge strane maksimalno pomoći nove ideje Rodoljuba Draškovića.
„Vlada će sa svoje strane pomoći nekim mehanizmima koje ona ima,pa ćemo tako neke stavke iz ugovora sa Rodoljubom Draškovićem reprogramirati kako bi se poslovanje SL IAT-a nesmetano obavljalo. Vlada je u mogućnosti i da preko Investiciono-razvojne banke RS ponudi kredit do 2 miliona KM na period otplate od 5 godina uz grejs period od 2 godine,“istakao je Dodik.
On je takođe naglasio da je nedopustivo da lokalna politička trvenja utiču na rad privrednih organizacija.
Većinski vlasnik SL IAT-a,Rodoljub Drašković izjavio je da je zadovoljan postignutim dogovorom.
„Razgovarali smo o dvije veoma važne teme.Prvo,o finansijskim problemima koje je IAT imao prije privatizacije i njihovom saniranju i drugo,o tome kako od ovog kolektiva napraviti profitabilnu firmu.Veoma mi je drago da smo postigli dogovor o prestruktuiranju nekih pogona u proizvodjače hrane i mislim da ce to biti pun pogodak“,rekao je Drašković.
On je istakao da su njegove fabrike iz Srbije već poznate kao kvalitetni proizvođači hrane i da veoma dobro posluju,bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu.Rodoljub Drašković planira da obezbjedi dodatni investicioni kapital ukoliko projekat o pogonima za proizvodnju hrane zaživi u Trebinju i Nevesinju.
M.S.

No comments: